UNESCO Beemster Vijfje - Verzilverd Nederland UNC 5 Euro 2019

€ 8,95

  Levertijd

De levertijd bedraagt gemiddeld 2-5 werkdagen

  Bedenktijd

U heeft altijd 21 dagen bedenktijd. Niet goed, geld terug.

  Slechts € 3,95 verzendkosten

Heeft u een automatische incasso afgegeven? Dan wordt uw bestelling gratis verzonden

Specificaties

Land
Nederland
Jaar
2019
Valuta
Euro
Nominale waarde
5,00
Metaal
Koper/Nikkel
Fijnheid
n.v.t.
Kwaliteit
UNC
Oplage
60.000
Gewicht (g)
10,50
Diameter (mm)
29,00

Omschrijving

Het Beemster Vijfje is in 2019 uitgegeven omdat Droogmakerij de Beemster al 20 jaar UNESCO werelderfgoed is. Deze verzilverde munt, in ongecirculeerde kwaliteit, wordt geleverd in een verpakking waarop een doorsnede van het landschap van De Beemster te zien is. Het water dat wordt tegengehouden door een dijk. Naast de dijk staat een molen, waarmee in de zeventiende eeuw De Beemster werd drooggelegd. De doorsnede benadrukt dat iedereen in De Beemster onder de zeespiegel leeft.
De voorzijde van de munt toont het en profil portret van de Koning, kijkend naar rechts.
De keerzijde toont de Beemster met het strak georganiseerde landschap. Langs de rand staat de tekst "2019 DROOGMAKERIJ DE BEEMSTER NEDERLANDS WERELDERFGOED". Als scheiding tussen de woorden zijn 5 iconen afgbeeld die betrekking hebben op de Beemster. Dit zijn de stolpboederij, een fruitboom, Phi (teken van de guldensnede, deze is in 1612 toegepast bij het ontwerp van het rasterpatroon), een kerk en een koe (verwijzend naar de agrarische activiteiten en de Beemsterkaas).

De kunstenares Katrin Korfmann is de ontwerpster van het Beemster Vijfje. Zij tekende ook voor het in 2018 verschenen Schokland Vijfje. In de ontwerpen van beide munten benadrukt ze het contrast tussen de vrije, organische vorm van het natuurlijke landschap en het strakke, geconstrueerde raster van het polderlandschap. Portret, landschap, iconen en letters liggen dieper ten opzichte van het landschap, net zoals het voormalige Beemstermeer ten opzichte van het omringende oude land. Bij het Schokland Vijfje was dit precies andersom als verwijzing naar het voormalige eiland, dat boven de Zuiderzee uitstak.