• New
  • Uitverkocht

Kleinste Goud - De 7 Wonderen - Tempel van Artemis in Efeze Salomonseilanden Goud Proof 1 Dollar 2013

€ 79,95
Uitverkocht

  Levertijd

De levertijd bedraagt gemiddeld 2-5 werkdagen

  Bedenktijd

U heeft altijd 21 dagen bedenktijd. Niet goed, geld terug.

  Slechts € 3,95 verzendkosten

Heeft u een automatische incasso afgegeven? Dan wordt uw bestelling gratis verzonden

Specificaties

Land
Salomonseilanden
Jaar
2013
Valuta
Dollar
Nominale waarde
1,00
Metaal
Goud
Fijnheid
0,585
Kwaliteit
Proof
Oplage
7.000
Gewicht (g)
0,29
Diameter (mm)
11,00

Omschrijving

Op deze gouden 1 dollar munt staat op de keerzijde een afbeelding van het beeld van de tempel van Artemis gebouwd in Efeze. De gouden munt met een goudgehalte van 585/1000 is geslagen in de hoogste Kwaliteit ‘Proof’. Op de voorzijde zien we het portret van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Langs de rand staan haar naam, het jaartal '2013' en 'Solomon Islands'.

Bijna 2500 jaar geleden, werd de tempel van Artemis gebouwd in Efeze in het hedendaagse Turkije. De bouw duurde ongeveer 120 jaar. Echter, een jonge Griek genaamd Herostratos brandde hem in het jaar 356 v. Chr. af. Herostratos nam direct verantwoordelijkheid voor zijn actie en deed dit puur om eeuwige roem te verkrijgen.
Al in 1398 v.Chr. werd op de plaats van de latere Artemis Tempel, een vierzuilige tempel gebouwd voor, volgens de legende, een uit de hemel gevallen vrouwelijk Godenbeeld. Circa 850 jaar later begon, na herhaalde vernietiging, de uitbreiding van het gebouw tot een gigantische Tempel die na de Perzische Oorlogen rond 440 v.Chr. volledig werd voltooid. Maar zo‘n 80 jaar later, werd de tempel door Efeze Hero Stratos tot de grond afgebrand, waarbij het heilige beeld van de godin Artemis van de vlammen gered kon worden. Daarop bouwden de Efeziërs, onder leiding van architect Cheirokrates, voor het Godenbeeld een nieuwe tempel, die nog prachtiger dan de eerdere tempels werd. Zo zouden wel 127 kolommen van elk 18 meter hoogte zijn gebruikt. Deze tempel werd later opgenomen op de lijst van de zeven klassieke wereld wonderen.