- New
- Uitverkocht
De levertijd bedraagt gemiddeld 2-5 werkdagen
U heeft altijd 21 dagen bedenktijd. Niet goed, geld terug.
Heeft u een automatische incasso afgegeven? Dan wordt uw bestelling gratis verzonden
Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland en het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa: de Februaristaking op 25 en 26 februari 1941.
Aanleiding voor de Februaristaking waren de eerste razzia's in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. De Communistische Partij van Nederland (CPN) besloot hierop alsnog de massa te mobiliseren tegen de dreigende machtsovername van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). De Jodenvervolging en verplichte tewerkstelling van de arbeiders in Duitsland moesten worden voorkomen. In de vroege ochtenduren van dinsdag 25 februari 1941 werden de pamfletten verspreid met de oproep “Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!!”.
De verontwaardiging was zo groot dat arbeiders vrijwel overal het werk neerlegden en er verspreid over de stad stakingen uitbraken. Ook in andere plaatsen sloot men zich bij de Amsterdammers aan. Zo kwam het werk bij winkels, overheidsbedrijven en fabrieken in Utrecht, Haarlem en Hilversum eveneens tot stilstand, waardoor de Februaristaking uitmondde tot één van de grootste verzetsdaden.
De Duitsers grepen daarop meedogenloos in. Zij braken de staking met geweld en intimidatie en daarbij vielen meerdere doden en zwaargewonden. Talloze stakers werden gevangengenomen en de jacht op de organisatoren werd geopend. Op 13 maart 1941 werd een aantal van hen op de Waalsdorpervlakte door een Duits vuurpeloton gefusilleerd, samen met leden van de verzetsgroep ‘De Geuzen’. Zij dienden als afschrikwekkend voorbeeld om het verzet onder Nederlanders te beteugelen.
Inmiddels wordt al ruim 80 jaar lang de Februaristaking in 1941 herdacht, zodat de waarden die hieraan verbonden zijn – opkomen voor een ander en in verzet komen tegen onrecht – als inspiratie blijven dienen voor de samenleving van nu.
Op de 24-karaats vergulde Februaristaking Herdenkingsuitgifte staat deze historische gebeurtenis centraal. De uitgifte is geslagen in de superieure muntkwaliteit Proof-Like. Tevens is de Februaristaking Herdenkingsuitgifte voorzien van een puur zilveren applicatie op de achterzijde. Op deze applicatie is een Canadees esdoornblad en een deel van het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden afgebeeld. Canada is één van de landen die immers een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de bevrijding van Nederland.
De tekst van het stakingspamflet vormt de achtergrond van het ontwerp van deze fraaie herdenkingsuitgifte. Op de voorgrond staat het standbeeld De Dokwerker, dat sinds 1952 symbool staat voor de Februaristaker. De dokwerker kijkt uit over het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Het thema van de uitgifte is vermeldt in de rand: “FEBRUARISTAKING”. Onderaan het muntontwerp staat de datum waarop de staking plaatsvond: “25 & 26 FEBRUARI 1941.”