• New

Dolle Dinsdag Nederland Prooflike Medal 2020

€ 39,95

  Levertijd

De levertijd bedraagt gemiddeld 1-3 werkdagen

  Bedenktijd

U heeft altijd 21 dagen bedenktijd. Niet goed, geld terug.

  Slechts € 3,95 verzendkosten

Heeft u een automatische incasso afgegeven? Dan wordt uw bestelling gratis verzonden

Specificaties

Land
Nederland
Jaar
2020
Valuta
Medal
Nominale waarde
0,00
Metaal
Koper/Nikkel
Fijnheid
n.v.t.
Kwaliteit
Prooflike
Oplage
500
Gewicht (g)
9,05
Diameter (mm)
40,00

Omschrijving

“Nu de Geallieerde legers op onweerstaanbare wijze de Nederlandsche grenzen overschreden hebben, ben ik ervan overtuigd dat gij hen een hartelijke en waardige ontvangst zult bereiden, welke zij verdienen als bevrijders van ons land en de vernietiging van den tiran. Het uur van de bevrijding heeft geslagen.”
Deze woorden sprak minister-president P.S. Gerbrandy uit tijdens een radiotoespraak op Radio Oranje. Het nieuws ging als een lopend vuurtje rond met als gevolg dat veel Nederlanders de volgende dag uitbun¬dig reageerden op dit heugelijke nieuws. Op dinsdag 5 september 1944 werd er gedanst, gelachen, en de Nederlandse vlag werd uitgehangen. Deze dag is de geschiedenisboeken ingegaan als ‘Dolle Dinsdag’. Een dag die later een illusie bleek te zijn. De harde realiteit was dat de Geallieerden nog geen voet op Nederlands grondgebied hadden gezet. Door de bevrijdingsroes werden geruchten al snel aangedikt. Half Nederland was al bevrijd, voor wie de verhalen geloofde. In de oorspronkelijke tekst van de radiotoespraak stond het woord ‘naderen’ in plaats van ‘overschreden hebben’. Een aanpassing die de minister-president deed op basis van onbevestigde berichten van een illegale zender. Wat wel klopte, was dat de Geallieerden de Nederlandse grens naderden. Op 3 september werd Brussel bevrijd en een dag later volgde Antwerpen. Pas op 14 september 1944 werd Maastricht als eerste Nederlandse stad bevrijd.

Als eerbetoon aan Dolle Dinsdag is deze Herdenkingsuitgifte met 24-karaat verguld en geslagen in de superieure muntkwaliteit Proof-Like. Tevens is de Dolle Dinsdag Herdenkingsuitgifte voorzien van een puur zilveren applicatie op de achterzijde. Op deze applicatie is een Canadees esdoornblad en een deel van het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden afgebeeld. Canada is één van de landen die immers een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de bevrijding van Nederland.

Het ontwerp van deze fraaie herdenkingsuitgifte is gebaseerd op een foto die deze dag is genomen op het Willebrordusplein te Rotterdam. Afgebeeld zijn dansende mannen en vrouwen, in een cirkel, ter¬wijl ze juichen en zingen van enthousiasme. Daardoor is de focus van de uitgifte gelegd op de vreugde op straat die tijdens Dolle Dinsdag ontstond. Daarvoor zijn twee kenmerkende ele¬menten weergegeven: de straatstenen en de dansende Nederlanders die de levendigheid van deze dag tot uitdruk¬king brengen. Het thema van de uitgifte is vermeldt in de rand: “DOLLE DINSDAG”. Onderaan het muntontwerp staat de datum waarop deze dinsdag plaatsvond: “5 SEPTEMBER 1944”.