• New

Anton Geesink Vijfje in Coincard Nederland B.U. 5 Euro 2021

€ 13,95

  Levertijd

De levertijd bedraagt gemiddeld 1-3 werkdagen

  Bedenktijd

U heeft altijd 21 dagen bedenktijd. Niet goed, geld terug.

  Slechts € 3,95 verzendkosten

Heeft u een automatische incasso afgegeven? Dan wordt uw bestelling gratis verzonden

Specificaties

Land
Nederland
Jaar
2021
Valuta
Euro
Nominale waarde
5,00
Metaal
Koper/Nikkel
Fijnheid
n.v.t.
Kwaliteit
B.U.
Oplage
12.500
Gewicht (g)
10,50
Diameter (mm)
29,00

Omschrijving

Dit Anton Geesink Vijfje is een verzilverde 5 euro herdenkingsmunt ontworpen door kunstenaar Malin Persson. In zijn ontwerp erkent hij de sterke relatie tussen Judo en Japan.
Op de keerzijde zien we Anton Geesink tijdens zijn winnende wedstrijd op de Olympische Spelen in Tokio van 1964. Met geconcentreerde blik houdt hij zijn tegenstander in de houdgreep. De cirkels symboliseren de twintig seconden waarin de houdgreep vastgehouden moet worden om de judowedstrijd te winnen. De cirkels zijn ook een verbeelding van de opkomende zon. Japan staat namelijk ook wel bekend als het ‘Land van de Rijzende Zon’.
Op de voorzijde staat Koning Willem-Alexander afgebeeld. Zijn hoofd wordt omkranst door het symbool van de Kodokan, de eerste judoschool die in 1882 in Tokio werd opgericht.

Anthonius Johannes (Anton) Geesink (1934-2010) verwierf 60 jaar geleden wereldwijde bekendheid toen hij als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo in de zwaarste gewichtsklasse won. Vele overwinningen en prijzen volgden, waaronder nog twee wereldtitels, eenentwintig Europese kampioenschappen en een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1964 in Tokio. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft daarom in opdracht van het Ministerie van Financiën een officiële herdenkingsmunt geslagen: de Anton Geesink 5 Euromunt.