• New

UNESO Woudagemaal Vijfje - Verzilverd Nederland UNC 5 Euro 2020

€ 8,95

  Levertijd

De levertijd bedraagt gemiddeld 1-3 werkdagen

  Bedenktijd

U heeft altijd 21 dagen bedenktijd. Niet goed, geld terug.

  Slechts € 3,95 verzendkosten

Heeft u een automatische incasso afgegeven? Dan wordt uw bestelling gratis verzonden

Specificaties

Land
Nederland
Jaar
2020
Valuta
Euro
Nominale waarde
5,00
Metaal
Koper/Nikkel
Fijnheid
n.v.t.
Kwaliteit
UNC
Oplage
60.000
Gewicht (g)
10,50
Diameter (mm)
29,00

Omschrijving

Op deze 5 euro, die de tweede en tegelijkertijd laatste Nederlandse Herdenkingsmunt van 2020 is, staat Zijne Majesteit voor het eerst met baard weergegeven.

UNESCO Werelderfgoed

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd. Bovendien functioneert het bijzondere bouwwerk nog steeds. Ongeveer twee keer per jaar, bij zeer zware regenval of harde wind, wordt het Woudagemaal nog altijd ingezet. Het Woudagemaal speelt tot op de dag van vandaag dan ook een belangrijke rol in de strijd tegen het water.

Koninging Wilhelmina heeft het oude stoomgemaal in 1920 geopend. Het is gebouwd om de grote wateroverlast tegen te gaan waarmee Fryslân tijdens de winters van de 19e en het begin van de 20e eeuw kampte. Het gemaal is vernoemd naar Ir. Dirk Frederik Wouda, die verantwoordelijk was voor de stijl en uitvoering van het gebouw.

Sinds 1977 is het Woudagemaal een beschermd Nederlands monument en in 1998 is het gemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het is in deze prestigieuze lijst opgenomen door enerzijds het bijzondere samenspel tussen water en stoom en anderzijds de enorme afmeting. Daarmee is het Ir. D.F. Woudagemaal één van de tien Nederlandse erfgoederen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.