• New

Het Modernisme - Euro Star Portugal UNC 5 Euro 2016

€ 12,50
Allerlaatste exemplaren (OP=OP!)

  Levertijd

De levertijd bedraagt gemiddeld 1-3 werkdagen

  Bedenktijd

U heeft altijd 21 dagen bedenktijd. Niet goed, geld terug.

  Slechts € 3,95 verzendkosten

Heeft u een automatische incasso afgegeven? Dan wordt uw bestelling gratis verzonden

Specificaties

Land
Portugal
Jaar
2016
Valuta
Euro
Nominale waarde
5,00
Metaal
Koper/Nikkel
Fijnheid
n.v.t.
Kwaliteit
UNC
Oplage
100.000
Gewicht (g)
10,00
Diameter (mm)
30,00

Omschrijving

Deze 5 euro in Uncirculated-kwaliteit is onderdeel van de Euro Star serie. Op de voorzijde staat het wapen van Portugal met zijn vijf schilden en zeven kastelen. Om het wapen heenstaat "PORTUGAL". Verder staan het muntjaar 2016 en zowel onderaan als op de achtergrond de 5 puntige ster die bij de serie hoort.
Op de keerzijde zien we een zelfportret van Almada Negreiros uit 1947. Langs de rand staat de tekst "O MODERNISMO PORTUGUES". Onderaan is "5€" en "ALMADA NEGREIROS" gegraveerd.

Almada Negreiros (1893-1970) was een kunstenaar binnen het modernisme die zowel tekeningen, schilderijen als literaire werken maakte. Zijn zelfportret uit 1947 toont de combinatie van deze vaardigheden.
In zijn gedichten en zelfportretten spelen zijn ogen een belangrijke rol. Modern zijn betekende in plaats van kijken naar het verleden kijken door ogen die bevrijd waren van eeuwenlange historische vooroordelen. Het afbeelden van deze ogen drukte dus de moderne houding uit: de bevestiging van de keuzevrijheid van de kunstenaar, bevrijd van de beperkingen van geschiedenis en conventie.

Deze munt maakt deel uit van de Europa-serie, die de culturele tijdperken van Europa herdenkt. Elk betrokken land zal een munt uitgeven die betrekking heeft op 5 artistieke periodes zoals de Gotiek, Renaissance, Barok, Glas en IJzer periode. De serie begint met het Modernisme. Voor het eerst in deze reeks zullen alle munten op de voorzijde een gemeenschappelijk ontwerp gebruiken. Hierdoor wordt elke munt gemakkelijk als een munt met een Europese ster herkend.